Leerlingen JFC geven koe aan arm gezin in Albaniƫ

 

 

In de week van 9 tot en met 14 oktober gingen 13 leerlingen van het JFC op excursie naar Albanië. Samen met de ontwikkelingsorganisatie New Day Impact (NDI) uit Apeldoorn hebben ze daar ontwikkelingswerk gedaan. In het verleden is de school al twee keer in dit arme Balkanland geweest, maar deze keer was het extra bijzonder: er is een koe overhandigd.

 

De leerlingen hadden in de voorbereiding zoveel geld opgehaald dat ze met dit bedrag het leven van een arm gezin duurzaam konden veranderen. Een koe betekent: eigen inkomsten, omdat een koe melk geeft en er kaas kan worden gemaakt. Deze producten kunnen dan weer worden verkocht, zodat het gezin een eigen inkomen kan genereren. De kerkelijkwerker, Alma Syla, van het plattelandsdorpje Bitaj had het gezin van Zonja en Din zorgvuldig uitgekozen.

 

Zonja en Din Lika uit Dreng (een buurdorpje van Bitaj) kregen de koe, omdat zij door de ziekte van Din veel geld hebben moeten uitgeven aan medische behandelingen. Samen met hun kleindochter wonen ze in een oud, klein en eenvoudig huisje. Din en Zonja zijn beiden in de zestig en hebben geen gemakkelijk leven gehad. Vroeger woonden ze in de bergen, maar omdat ze daar door sneeuw vaak maanden van de buitenwereld waren afgesloten zijn ze naar Dreng verhuisd. Maar ook in Dreng is het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

 

Zonja heeft de koe van de JFC-leerling in ontvangst genomen tijdens een kleine feestelijke ceremonie. De blijdschap was van haar gezicht af te lezen. De leerlingen hebben de koe “Johanah’ gedoopt naar de naam van de school.

 

Albanië behoort tot een van de armste landen van Europa en dat is in de plattelandsomgeving van Bitaj en Dreng dan ook goed zichtbaar. De meeste huisjes zijn oud, vervallen en klein.